Perşembe, Nisan 18, 2024
İnegölKöşeler

İNEGÖL-SANAYİ-ENERJİ ÜÇGENİ

Onur METİNBAŞ

Türkiye de ilk ilçe Organize Sanayi Bölgesini kuran; mobilyadan tekstile, ağaç ve orman ürünlerinden cam ve otomotiv yan sanayisine kadar bir çok farklı sektörde öncü firmaları bünyesinde barındıran, on binlerce işçi ve yüzlerce mühendisi ile Türkiye ekonomisi için gece gündüz demeden üreten , alın ve akıl teri akıtan İnegöl Sanayicisi döviz kurundan kaynaklı artan hammadde artışı üzerine bir de son yıllarda sürekli artış trendi gösteren elektrik birim fiyatları ile de mücadele etmeye , ayakta kalmaya çalışıyor.

2021 yılı elektrik enerjisi üretiminin kaynaklara göre dağılımı henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak 2020 yılı istatistikleri üzerinden elektrik enerjisi üretimini kaynaklar bazında incelediğimizde pastanın büyük dilimlerinin %23,13 ile doğalgaz ile elektrik üretimi, %20,38 ile ithal kömür üzerinden çalıştırılan termik santrallerin elektrik üretimi oluşturmaktadır. Bu durum enerjide dışa bağımlılığımızı çok net gösteriyor. Son yıllarda döviz kurundaki artış elektrik enerjisi maliyetlerinin artışındaki en büyük sebeplerden birini oluşturuyor diyebiliriz. Sonuçta gelinen noktada küçük esnaftan sanayiciye kadar toplumun üreten ve emek yoğun çalışan kesimi yeni elektrik zamları altında ezildi.
Bütün bunlara rağmen ülkem için üretmeliyim diyen cesaretli ,girişimci sanayicimize geçen haftalarda doğal gaz arzında yaşanan sıkıntılardan dolayı çalışma dendi. Çalışmamanın karşılığı olarak ta elektrik faturalarındaki yeni yüksek fiyatlar ile toplumun tüm üreten ve çalışan kesimine ilave bir maliyet yüklendi.
2021 yılı için ocak ayında 0,439 TL birim fiyattan elektrik faturası ödeyen İnegöllü Sanayici, aralık ayını aynı birim elektrik tüketimi için 1,105 TL ile kapadı.
Ocak 2022 yılı itibari ile gelen elektrik faturasındaki fiyat ise 1,3273 TL/KWH olarak gerçekleşti. Üstelik 2022 yılı için %0,7 lik enerji fonu kalkmış hali ile bile durum vahim bir noktaya geldi.
Kendimize sormamız ve cevaplamamız gereken sorular ;
Enerjide dışa bağımlılığımız bu noktada iken enflasyon faiz ilişkisini tersten okumaya çalışıp kur artışını tetiklemek ne kadar doğru oldu ?
Bu enerji maliyetleri girdisi ile sanayicimiz dünya ile nasıl rekabet edecek ?
Enerji birim fiyatlarındaki artışlar önümüzdeki aylar için de devam edecek mi?

Sisli ve karanlık bir havada önünü göremeyen bir sürücünün ruh haline benziyor bugünkü sanayicimizin durumu.

Onur Metinbaş – Elektrik Elektronik Mühendisi

 

InegolBordoGazete

AlGazete İnegöl Bordo Gazete